Berlin Tour by Hatkassa.
Esipuhe; Julkaistaan tekele nyt hieman raakileena. Kuvia ei joka paikasta löydy, mutta jos niitä odottelen saattaa hieman kulua aikaa; pitää kuvausreissu tehdä kunhan ennättää. Muutenkin kirjoitus on hieman torso ja päivittelen (ja ehkä jopa jaksan oikolukea) sitä sitä mukaa kun jaksan tai löytyy inspiraatiota.
Mikäli kiinnostaa niin mene välittömästi Facebookkiin tykkäämään sivusta
Hatkassa , sinne ilmestyy aina tiedot päivityksistä ja muutakin skeidaa.
Otetaan seuraavaksi uhriksi Eurooppalainen suurkaupunki Berliini, joka tätä nykyä toimittelee myös Saksan pääkaupungin virkaa. Mielenkiintoisen historian omaava miljoonakaupunki elää nykyisin ajan pulssilla, vaikka onkin kokenut viimeisen sadan vuoden aikana varsin paljon.
Kirjoituksen ei ole tarkoitus olla tarkka kuvaus siitä miten lentokentältä pääsee keskustaa, mistä löytyy paras kreikkalainen ravintola tai halvin bisse. Se keskittyy tärkeinpiin nähtävyyksiin ja pyrkii kevyesti peilaamaan niitä menneisiin vuosiin ja tapahtumiin. Kirjoitellaan erikseen sitten reissublogi kun seuraavan kerran mennään.
Nyt vasta 30 vuotta yhdistyneenä eläneen kaupungin koko olemassaoloa leimaa rautaesirippu ja toisen maailmansodan kauhut, jotka on siististi lakaistu maton alle normaalin elämän tieltä. Jaettu kaupunki sijaitsi keskellä Saksan demokraattista tasavaltaa ja Länsi-Berliini siis omana saarekkeenaan ympäröivän kommunistivaltion sydämessä. Alunperin Berliini, kuten muukin Saksa, jaettiin voittajavaltioiden kesken neljään osaan, eli Ison-Britannian, Ranskan, Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton kesken. On hyvä muistaa että itse kaupunki sijaitsee Saksan itäosassa, lähellä Puolan rajaa.
Berliini 1945, näkymä Unter Den Linden;ille. Kuva Internet. |
Näkymä Potsdamer Platz;ilta kohti Mitteä ja televisotornia |
Itse kaupungissa olen käynyt viisi kertaa, muutaman kerran yksin ja loput erilaisissa kaveri kokoonpanoissa. Kokoonpanosta riippuen myös on vaihtunut reissun teema ja vaakakupissa painaneet erilaiset mielenkiinnon kohteet.
On hyvä huomioida että kokemukset ovat vuosilta 2008-2017 joten alati muuttuvassa kaupunkiympäristössä on saattanut tapahtua radikaalejakin muutoksia. Kirjoittaja ei näistä ota vastuuta vaan haistattaa vikisijöille pitkät vitut.
Berliini on Euroopan suurimpia kaupunkeja 3,5 miljoonalla asukkaallaan, ja sijaitsee kahden tunnin lentomatkan päässä Helsingistä. Sinne lentää useampi yhtiö, vaikka Air Berlin hiljattain tekikin konkurssin. Tänne siis on helppo ja halpa lentää vaikka vain viikonlopuksi, ja käytännössä ympäri vuoden.
Kokonsa puolesta kaupunki tarjoaa aina jotain uutta ja toimii monella tasolla, joten siellä voi vetää mukavan kännirännin tai nuohota viikon läpi kattavaa museotarjontaa. (Sota)Historiasta kiinnostuneelle tämä toisen maailmansodan Euroopan osan loppunäyttämö ja Natsi-Saksan vallan tyyssija tarjoaa koluttavaa ja nähtävää, vaikka pitää muistaa että koko kaupungin alue on periaatteessa rakennettu sodan jälkeen uudestaan.
Sunnuntaikävelyllä sodan jälkeen. Kuva; Internet |
Lapsia leikkipuiston kiipeilytelineellä. Kuva; Internet |
Seinämuraalia Saksan 2006 MM-kisoista. |
Berliinin muuria jaetuilta vuosilta. Kuva Internet |
Spree jokea Dom;en takana |
Huomattavan iso osa Berliinistä on vihreää, ja kaupungista löytyy puistoja joka lähtöön. Jopa kolmasosa kaupungin rajojen sisäpuolella sijaitsevasta maa-alasta on viheraluetta. Kaupunkilaiset myös käyttävät puistoja muuhunkin kuin juopotteluun ja niissä harrastetaankin erilaisia aktiviteetteja. Toki niissä onnistuu myös picnic-hommat ja pussikeittoilu.
Hintataso on paikoin hämmästyttävänkin halpa, ajatellen että kyseessä on kuitenkin Euroopan suurimpia kaupunkeja. Keskustassakin saattaa mukillisen olutta ja hyvän ruuan saada halvalla. Täytyy toki muistaa että viereistenkinj paikkojen hinatero voi olla merkitsevä. Myös kaupungin sisällä on luonnollisesti nähtävissä yhteiskuntaerot, mutta kokonaisuudessaan kaupunki ilahduttaa edullisuudellaan.
Tappelun jälkiä Pariser Platz;illa Brandenburgin portin edessä. Kuva; Internet |
Julkinen liikenne on pätevin ja edukkain tapa liikkua kaupungissa; Berliinin metro lieneekin käytettävyydeltään Euroopan parasta ja helpointa. Kaupunki on todella laaja ja metroverkko on kattava, helposti omaksuttava ja itse liikenneväline kohtuullisen väljä ja siisti. Kaupungissa kulkee metron (U-juna) lisäksi myös maanpäällinen S-juna eli kaupunkijuna. Lisäksi raitiolinjat ovat todella kattavia ja lyhyellä vuorovälillä kulkevia. Arkisin julkinen kulkee pitkälle puolen yön jälkeen ja viikonloppuisin kai läpi yön.
Taksi on kohtuullisen halpa ja luotettava. Kuten sanottu, kertoo taksikuskien rehellisyysbarometri aina jotain ympäröivän yhteiskunnan järjestyneisyydestä ja sivistyksen tasostan, niin täälläkin.
Berliinin metrokartta |
Alla olevaan karttaan piirretty kovin suurpiirteisesti kaupunginosat ja niiden suhteet toisiinsa. Nämä eivät täysin siis vastaa oikeaa, mutten jaksaa paremmin näpertää; tarkoitus on havainnollistaa kaupunginosien suhteet ja sijainnit toisiinsa nähden.
Epätarkka havainnekuva kaupunginosista |
Seuraavassa nopea yhteenveto kaupunginosista ja niiden pääpiirteistä:
MITTE
Kuten nimikin kertoo, on tämä kaupungin kannalta keskeistä aluetta. Sen keskiö lienee Alexanderplatz ja sen TV-torni joka toimii maamerkkinä Berliinissä kuljettaessa. Mitte oli jaettuun aikaan Itä-Berliinin ehdoton keskusta ja osittain lännelle persettä näyttääkseen koko TV-tornikin rakennettiin; osataan sitä tälläkin puolella muuria.. Mitte;en kuuluu myös kuuluisa museosaari eli Museumsinsel. Mitten asukasluku on hieman alle 100 000 ihmistä.
TIERGARTEN
Liitoutuneet saapuvat Berliinin keskustaan Tiergartenin kautta. Kuva: Internet |
GESUNDBRUNNEN
Mitten pohjoispuolelta alkaa Gesundbrunnen alue. Alue on hieman rähjäinen ja antaa itsestään hieman ränsistyneen ja hylätynkin kuvan osittain. Alueelta pohjoiseen päin harhailtaessa alkaa maisema ja tunnelma pikkuhiljaa muuttua, väestöpohja tummua, ja porttikongeissa maleksii muitakin kuin YK;n hyvän tahdon lähettiläitä. Kannattaa ainakin lompakko laittaa johonkin muualle kuin näkyvään paikkaan. Alueella asuu noin 100 000 ihmistä.
PRENZLAUER BERG
Boheemin kaupunginosan maineessa oleva Preazlauer-Berg on siisti ja rauhallinen alue, joka on tällä hetkellä kovasti hip ja cool. Tästä ei kuitenkaan kannata säikähtää, sillä alueella on muutakin kuin Hipstereitä heiluttamassa diaboloa. Preanzlauer Bergin alueella asuu noin 150 000 ihmistä.
FRIEDRICHSHAIN
Entisen Itä-Berliinin asuinalue jonka 130 000 asukasta ovat kovaa vauhtia keskiluokkaistuneet, eikä alue enää olekaan sellainen talonvaltausmekka kuin aiemmin. Alueella on kuitenkin vilkas yöelämä.
KREUZBERG
"Turkkilaisena" kaupunginosana tunnettu Kreuzberg asuttaa noin 150 000 ihmistä. Alueena se on Berliinin keskustan alueista alhaiten toimeentuleva ja sen työttömyysprosentti on korkea. Alhaisten vuokrien vuoksi alueelle on muuttanut paljon nuorisoa, ja sen keski-ikä onkin suurkaupungeista Euroopan alhaisimpia. Alueella on paljon kivijalkatoimintaa ja kahviloita sekä halpoja kuppiloita, ja sen ilmapiiri on varsin välitön ja punk.
NEUKÖLLN
Aiemmin hieman pahamainen kaupunginosa on viime vuosien paisteessa paahtunut parempaan suuntaan ja on nykyisin varsin trendikäs ja suosittu alue. Tunnetaan erituýisesti Arabikaupunginosana.
TEMPELHOF
Pieni alue keskustan eteläpuolella on tunnetuin suuresta lentokentästään, joka nykyisin on suljettu ja toimii ulkoilmamuseona ja puistona.
SCHÖNEBERG
Schöneberg on noin 130 000 asukkaan kaupunginosana entisen Länsi-Berliinin keskus Zoologiska Gartenin alueen ja vanhan Länsi-Berliinin pääkadun Kurfursterdam eli Ku´damin alkupaikkana. Alueelta löytyy myös pornokaupan keskus sekä erilaiset hinttidiskot ja nahkakaupat, jotka antavat Nollendorfplatsin ympäristölle varsin omaleimaisen katukuvan.
CHARLOTTENBURG JA WILMERSDORFF
Charlottenburgin kaupunginosa on leimallisesti sitä paremman väen aluetta, entistä lännen keskustaa, jonka nimi juontaa alueella sijaitsevasta Charlottenburgin linnasta. Wilmersdorff siihen kiinnikasvaneena edustaa sitä kaupallisen keskustan puolta Kurfursterdamn-ostoskatuineen ja merkkiliikkeineen. Yhteisen hallintoalueen muodostava parivaljakko on pesäpaikka yli 300 000 ihmiselle.
MOABIT JA WEDDING
Charlottenburgin pohjoispuolella sijaitseva Moabit on eräänlaista väliinputoaja-aluetta keskustan ja lentokentän välissä.
Seuraavaksi sukelletaan alueella pää edellä hieman syvempään veteen ja puretaan asuinalue tiili kerrallaan;
MITTE
Mitten pureskeleminen pieniin ja helposti nieltäviin paloihin on kai syytä aloittaa Alexanderplatzilta, joka siis toimi Itä-Berliinin aikaan keskuksena ja on sellaiseksi muodostunut myös muurin poistuttua.
Aleksanderplatz toimii myös liikenteen solmukohtana ja sen metroasemilta poikkeavat kaksi metrolinjaa sekä yläpuolelta liikkuvat kaupunkijunat. Pisteestä on kulkuyhteys joka puolella Berliiniä ja se onkin varmasti kaupunkijoukkoliikenteen tärkein yksittäinen asema.
Alexanderplatzilla aikaa mittaa myös Berliinin tunnusmerkki, kuuluisa Urania-kello, joka paistattelee useissa kaupungista otetuissa kuvissa. Irtonaisena huomiona on mainittava, että mikäli arvoisa lukijamme on suonensisäisten huumeiden ystävä, löytyy vertaistukea aukion McDonaldsin pohjakerroksesta; mikäli tämä skene ei ole tuttu, kannattaa yöruoka syödä jossain muualla.
Alexanderplatz;in itäsaksalaista kauneutta. |
Tv-Torni |
Näköala TV-tornista Prenzlauer Berg;in suuntaan |
Park-Inn hotelli |
Alexanderplatz;in metrotunneleissa yöllisillä seikkailuilla. |
Aukiolta löytyy myös puistikko jonka keskellä makoilee Neptunbrunnen-suihkulähde. Se sijaitsi ennen hieman eri paikassa Berliinin kaupunginlinnan pihalla, mutta koska koko alue linnoineen päivineen tuhoutui pommituksissa ja sen rauniot purettiin, siirrettiin suihkulähde ensin sisätiloihin ja restauroinnin jälkeen nykyiselle paikalleen.
Kaupunkilinna 1900-luvun alussa. Kuva; Internet |
Se vaurioitui sodassa, ja vaikka olisikin ollut pelastettavissa, niin purettiin DDR;n toimesta pian sodan jälkeen. Keskeiselle paikalle tarvittiin tapahtuma-aukio ja linna joutui sijaiskärsijäksi. Se purettiin ja paikalle perustettiin Marx-Engels-Platz. Suuren ja rumana pidetyn rakennuksen purkutyöt eivät olleet helppoja sillä sen eristyksissä oli käytetty 5000 tonnia asbestia.
Tasavallan palatsi ennen purkamistaan. Kuva: Internet |
Tasavallan palatsin purkutöitä 2008 |
Rakennustöitä esittelevän Humboltd-boksin sisällä oleva havainnointimalli. |
Alexanderplatzin aukion laidalta löytyy myös Berliinin Aquadom & Sealife, mitat täyttävä akvaario ja varsin erikoinen sylinterin muotoinen akvaario jonka läpi kuljetaan hissillä. Itse Sea Life osasto ei juuri yllätä; Vuokkakala ja monnirausku näyttävät suurin piirtein samanlaisilta myös Helsingin Sea Lifessa. Yllätys on Radisson Blue-hotellin sisäänkäynnin yhteydessä toimiva Aquadom: 25 metriä korkea, miljoona litraa vettä ja 1500 kalaa sisältävä sylinteri, jonka sisällä kulkee hissi. Hissiajelu kuuluu Sea Lifen lippuun, joten se on joka tapauksessa ostettava mikäli hissiajelun haluaa suorittaa. Tämä on varmasti maailman oudoin hissi.
Vieressä sijaitsee myös DDR-museo, jonka sisäänkäynti on aivan Spree-joen vieressä. Museossa on paljon krääsää DDR;n ajoilta ja osa näistä varsin mielenkiintoisiakin. Paikka on varsin suosittu, varsinkin koululaisryhmien piirissä, joten se saattaa myös olla aivan tukossa. Mikäli onnistuu vierailuajankohdan valitsemaan niin ettei tungosta ole, niin kannattaa käydä kurkkaamassa läpi.
Berliner Dom iltapuvussaan. |
Dom;en sisätiloista alttari. Siinä sopii Kristuksen köllötellä Golkatalla. |
Berliner Dom;en kupolilta Unter der Linden;in suuntaan. Etualalla Lustgarten. |
Keisari Wilhelmin arkku kryptassa |
Manalanvartija kirjoittaa edesmenneelle kuninkaalliselle suosituskirjettä |
Lustgarten ja Altes Museumin portaikko, oikealla Berliner Dom vuonna 2015 |
Lustgarten ja Altes Museum samasta suunnasta noin 70 vuotta aiemmin. Kuva: Internet. |
Yllä kuvattu Altes Museum, eli vanha museo on kreikkalaiseen tyyliin 1830 rakennettu museo, jonka kokoelmissa on lähinnä antiikin aikaista esineistöä Rooman (Etruskien) ja Kreikan ajoilta.
Sen takana ensimmäisenä on Neues Museum, eli uusi museo. Se tuhoutui lähes täysin sodassa ja avattiin vasta 2009 uudelleen. Museon pääpainona on egyptiläinen historia ja sen vetonaulana on kuuluisa kuningatar Nefertitin rintakuva, jota pidetään Egyptiläisen taiteen merkittävimpänä säilyneenä teoksena.
Bode-museo pitää sisällään myöhäisantiikkista ja bysanttilaista esineistöä.
Pergamonin alttarin portaikko |
Kuuluisa Babylonin portti |
Jokainen museoista tuhoitui pahasti sodassa ja osa siis on avattu vasta vähän aikaa sitten uudelleen. Esineistöä tuhoutui pommituksissa, osa turvaan siirretyistä teoksista jäi sille tielleen ja hävisi. Osa vietiin kaupungin valtauksen jälkeen Neuvostoliittoon ja sijoitettiin siellä museoihin kuten Eremitaasiin. Kaupungin yhdistyttyä tavaroita on pikkuhiljaa palautettu ja ne on siirretty takaisin näyttelyihin.
Luonnonhistoriallisen museon esineistöä |
Museosaarelta linnasiltaa (schlossbrucke) pitkin poistuttaessa alkaa eräs kaupungin pääkaduista, vajaa kaksi kilometriä pitkä, lehmusten ympäröimä bulevardi Unter Den Linden, eli kaupungin historiallinen pääkatu jonka laittoi alulle vaaliruhtinas Fredrik Vilhelm vuonna 1624. Se siis johti pois silloisen kaupungin sydämestä eli kuninkaanlinnasta, ja täytettiin lehmuksilla jotta ylipainoiset aristokraatit voisivat ratsastella mukavasti suojassa auringon paahteelta. Sittemmin ovat jalopuut suojelleet alla marssivien sotilassaappaiden loppumattomia rivistöjä, kunnes ne sodan aikaan kaadettiin polttopuiksi. Nykyisin puut taas kasvavat ja kadun ympäristössä on runsaasti ravintoloita ja kahviloita ja baareja.
Tänäkin päivänä keskellä katua turistin ottaa vastaan valtava Fredrik Suuren ratsastajapatsas, joka seisoo majesteettisesti keskellä katua. Patsas onkin pokkansa pitäen seurannut betonikehikon suojista maailmansodan melskeet ja kestänyt sen että sodan jälkeen DDR;ssä julistettiin hänet yksinvaltiaaksi sekä tyranniksi ja siirrettiin piiloon. Myöhemmin seurasi kuitenkin täyskäännös ja Preussin historia alettiin esittämään DDR;n virallisessa historiankirjoituksessa eräänlaisena valtion esihistoriana. Fredrik Suuri nähtiin nyt uudistajana ja vallankumouksen edistäjänä, joten patsas sai palata ikiaikaiselle paikalleen.
Unter Den Linden loppusyksyn rospuutossa. |
Heti linnasillalta poistuttaessa sijaitsee oikealla puolella kadun vanhin rakennus, vuonna 1706 rakennettu Zeughaus. Se suunniteltiin alunperin Preussin asevarastoksi ja säilytystilaksi sotasaaliille. Se muuttuikin aikojen saatossa sotilaallisen mahdin muistomerkiksi ja muuttuikin pikkuhiljaa museoksi. Siellä sanotaan myös olleen Napoelonin Waterloosta löydetty hattu, mutta se on aikojen saatossa jatkanut matkaansa tuntemattomaan osoitteeseen. Zeughausin sisäpihalla nähtiin myös 1943 Hitlerin murhayritys, jossa Rudolf Von Gersdorff yritti tappaa Hitlerin itsemurhapommilla. Kylmä ilma kuitenkin esti räjähteen sytyttimen lämpeämisen ja Hitlerin poistuessa aikaisin paikalta jäi murha yritykseksi. Onnistuessaan attentaatti olisi säästänyt valtavan määrän ihmishenkiä, olettaen että jo sen hetkisessä tilanteessa olisi Saksan sodanjohdossa tapahtunut täyskäännös, olihan itärintamalla jo tähän aikaan tapahtunut käännepiste ja hyökkäyssota vaihtunut perääntymiseksi.
Zeughausista on nykyisin kulku myös Deutches Historisches Museumiin, eli Saksan historian museoon. Täällä en vielä ole kerinnyt käymään joten siitä en enempiä osaa sanoa.
Neue Wache |
Seuraava rakennus on kuuluisa Humboldtin yliopisto, joka on lajissaan maailman kuulu ja arvostettu. Usealla nimellä tunnettu yliopisto on toiminut 1800-luvun alusta ja siellä ovat vaikuttaneet monet koko ihmiskunnan historiaan vaikuttaneet henkilöt kuten Albert Einstein, sekä Karl Marx ja Friedrich Engels. Yliopisto on kuuluisa myös sen edustalla, toisella puolella tietä sijaitsevalla Bebelplatz;in aukiolla 1933 pidetystä natsien kirjaroviosta, jossa poltettiin tuhansittain natsiideologiaan sopimattomia kirjoja. Paikalla on nykyisin muistomerkki; maassa olevan pleksin läpi voi katsoa huoneeseen joka on täynnä tyhjiä kirjahyllyjä. Aukiolla on myös kaupunginoopperan rakennus, mutta ketä kiinnostaa.
Bebelplatzin kirjallisuuden ystävien seuran kokous 1933. Kuva: Internet |
Ostovoimaiselle kauppakassiksi Bugatti Veyron, 1,5 miljoonaa €uroa |
Deutscher Dom Gendarmenmarkt;illa |
Vaikka Berliini heti jakonsa jälkeen olikin neljään osaan jaettu voittajien kesken, jäi Neuvostoliitto oman alueensa kanssa vastakkain yhdistyneitä alueita eli 1949 perustettua Saksan Liittotasavaltaa vastaan. Vastavetona Neuvostoliitto perusti omalle vyöhykkeelleen DDR;n eli Saksan demokraattisen tasavallan. Liikkuvuus sektoreiden välillä oli aluksi kohtuullisen vapaata. Länsipuolen alueella vahvempi talouskasvu ja vakaammat olosuhteet sodan jälkeisinä vuosina vetivät idän puolelta koulutettua väkeä muuttamaan länsipuollelle, tämä johti siihen että yli kaksi miljoonaa ihmistä muutti rajan yli 50-luvulla länsisektorille, ja tämä sai hälytyskellot soimaan Neuvostoliiton johdossa. Vuonna 1961 puhkesikin niin kutsuttu Berliinin kriisi ja eräänä kauniina kesäyönä DDR;n rajajoukot sulkivat rajan piikkilangoin ja aloittivat samointein muurin rakentamisen. Vapaa liikkuvuus siis loppui siihen paikkaan ja rajasta tuli eräs maailman tarkemmin vartioiduista. 50 000 länsipuolella töissä käynyttä ihmistä jäi rajalle raapimaan päätään ja miettimään uudelleen kouluttautumista.
Checkpoint Charlie 2010-luvulla |
1961 ja tankkien standoff samalla paikalla. Kuva; internet. |
Jatketaan kuitenkin Unter Den Linden;iä pitkin eteenpäin eikä lähdetä kuvitteellisesti seikkailemaan Friedrichstrasse;a etelään. Näiltä main näkyvissä onkin jo kadun päässä sijaitseva kuuluisa Pariser Platz -aukio ja sekä sen että Berliinin ehdoton maamerkki Brandenburgin portti.
Pariser Platz ja Brandenburgin portti. |
Quadriga |
Parran pärinää aukiolla. kuva; internet. |
Brandenburgin portti kaupungin jaon aikana. kuva internet. |
Parlamenttitalolla rähinöity. Kuva; Internet |
Reichstag yänä päivänä |
Rakennus toimi myös Berliinin taistelussa viimeisenä vastarintapesäkkeenä . Sen vyörytys aloitettiin 30.4 iltapäivästä, eli muutama tunti Hitlerin lähellä tapahtuneen itsemurhan jälkeen. Sodan loppumisesta kertova ikoninen kuva neuvostosotilaasta nostamassa punalippua sen katolle onkin syöpynyt ihmisten mieleen. Kuvaa retosoitiin propagandatarkoituksessa sopivaksi ja esimerkiksi sotilaan käsistä poistettiin rannekelloja jotta ei näyttäisi siltä että oikeamieliset sotilaat olisivat syyllistyneet ryöstelyyn. Saatikka sitten raiskaamiseen, hyvänen aika sentään.
Nykyisin rakennukseen ja sen kupolille rakennettuun maisematorniin pääsee tutustumaan, mutta se ilmeisesti vaatii tätä nykyä etukäteisrekisteröitymisen ja maksun netissä. Tähän on kuulopuheiden mukaan myös kiireisinpinä aikoina pitkät jonot, joten kannattaa ottaa asiasta selvää jos paikalle mielii. Itse en ole täällä vielä vieraillut kun ulkopuolella.
Toiseen suuntaan Eberstrassea eli kartassa Brandenburgin portilta alaspäin kävellään siis entisen valtakunnankanslian tontin ohi, joka lanattiin sodan jälkeen maan tasalle. Kadun nimi natsiaikaan olikin Herman Göring Strasse, eikä liene yllättävää että se on sen jälkeen nimeään vaihtanut. Enää ei kolise rautasaappaan kanta marmorilattiaan eikä kiireinen kansallissosialisti touhua arkiaskareissaan, sillä paikalla on uutta ja kliinistä toimistorakennusta ja valtavan alan vievä vaikuttava kuolleiden juutalaisten muistomerkki. Osa rakennuksen marmoreista on vieläkin jäljellä ja ihailtavana lähellä sijaitsevan Mohrenstrassen metroaseman seinissä. Väitetään myös että osa valtavassa rakennuksessa käytetystä marmorista olisi kuljetettu sotasaaliina Moskovaan ja sitä olisi käytetty Moskovan metron palatsimaisten asemien koristeluun.
Muistomerkin kivipaasia. |
Muistomerkiltä onkin hyvä poiketa lähellä sijaitsevalle, hieman syrjäiselle ja vähän mainostetulle paikalle Gertrud-Kolmar Strasselle. Nykyisin pääosin asunrakennuksista koostuva alue siis oli aikanaan Valtakunnankanslian pihamaata ja sen alla sijaitsi myös kuuluisa Fuhrerbunker eli Hitlerin sodan lopun asuinpaikka ja paikka missä mies mysö kuoli.
Paikalla sijaitsi 10 metrin syvyydessä kaksi valtavaa bunkkerikompleksi, vanha Vorbunker ja uudempi Fuhrerbunker jotka olivat toisiinsa yhteyksissä. Sodan jälkeen ne tuhottiin täysin ja valettiin soralla ja betonilla umpeen sekä rakennettiin asuintaloja päälle. Paikkaa pidettiin parhaan mukaan salassa jotta siitä ei syntyisi minkäänlaista pyhiinvaelluspaikkaa uusnatseille. Tarkka sijainti bunkkerille on nykyisen kerrostalon parkkipaikalla ja nykyään paikalle on saatu myös siitä kertova taulu.
Elämä kosteassa bunkkerissa ei varmasti ollut minkäänlaista herkkua, eikä lohtua tuoneet uutiset rintamalta. Kauan oli jo ollut selvää, jopa valtakunnan johtajalle, että sota tulee päättymään pian. 29.4.1945 nai salskea sulhanen Adolf ruskeaverikkönsä Eva Braunin bunkkerissa onnellisen hääväen ihastellessa tapahtumaa. Paikalla ei kuitenkaan soineet hääkellot vaan kuolinkellot, sillä häälahjaksi oli tuoreelle morsiamelle tarjolla syanidikapseli joka nautittiin heti hääyön jälkeen 30.4.2015 kello kolme iltapäivällä. Muotitietoinen viiksiniekka kävi ylhäällä bunkkerin ovella haistelemassa ruudinkatkuista ilmaa, ja taistelun äänistä kuului jo Tempelhofin kautta Landwehr-kanaalin ylittäneisen neuvostojoukkojen moottoriajoneuvojen äänet. Rouvalle tarjoiltiin syanidikapseli ja herra maustoi sitä vielä luodilla ohimoon.
Fuhrerbunkkerin takasisäänkäynti valtakunnankanslian puistossa Berliinin kaatumisen jälkeen. Kuva. Internet. |
Sodan loppu siis ei tullut johdolle yllätyksenä, eikä lopputulos enää ollut tiettyjen vaiheiden jälkeen muutettavissa. Neuvostojoukot saivat kunnian toimia kaupungin "vapauttajina", vaikka moni varmasti toivoikin että länsiliittoutuneet olisivat paikalle ensiksi ehtineet. Niin tai näin, toteutettiin vallatussa kaupungissa voittajan määräämää historiaa, eikä se kaikille kaupunkilaisille ollut lottovoitto. Hävinneen osapuolen velkoja makseli siviiliväestö, kuten yleensä tapana on. Hitler oli viimeisinä päivinään sitä mieltä että häviö johtui saksan kansasta joka oli liian heikkoa ja antoikin Nero-käskynsä jossa kehotti tuhoamaan koko maan sillä saksan kansa ei ansainnut enää elää. On kuitenkin hyvä muistaa että sodan kauhut kokeneesta ja hengissä selvinneestä siviiliväestöstä eivät kaikki olleet paatuneita natseja vaan normaaleja ihmisiä varsin vittumaisessa tilanteessa. Moni oli myös oman ja perheensä hengen uhalla piilotellut juutalaisia ja vastarintamiehiä sekä muita valtakunnan vihollisia kaupungin alueella.
Neuvostoajan kansallisromantiikkaa ja työmoraalia ylläpitävää taidetta entisen Luftwaffen päämajan seinässä |
Prinz-Albrecht Strasse 8, Gestapon päämaja silloin. Kuva Internet. |
Sama paikka 2010-luvulla. |
Muurin toisella puolella koko kortteli missä paikat sijaitsivat on perustettu "ulkoilmamuseo" jota kutsutaan nimellä Topographie des Terrors. Paikan tarkoituksena on jakaa tietoa Gestapon toiminnasta ja sen suorittamista hirmutöistä, joita tälläkin alueella harrasteltiin. Osin maan alla kulkeva näyttelykatu kulkee vanhan rakennuksen perustuksissa ja kertoo paikan karmivasta historiasta kuvin ja tekstein. Paikalle oli viimeksi myös rakentumassa uusi museorakennus.
Muurin toiselta puolelta vanhan päämajan kellarin perustuksista. |
Kanntattaa ehdottomasti poiketa sisään jos ja kun olutkulttuuri on lähellä sydäntä. Paikan keskeisyydestä huolimatta on olut halpaa, ja voi vain kuvitella kuinka monta kymmentä tuhatta litraa sitä päivittäin valutetaan janoisten kurkkujen kostukkeeksi.
Hackesher Markt 1900-luvun alussa |
Hackesher Markt nyt |
Viihtyisä baari saattaa löytyä kujan päästä sisäpihalta. |
Oranienburgerstrasse, synagoga taustalla. |
PRENZLAUER BERG
Mitten pohjoispuolelta alkaa Prenzlauer Berg;in alue joka levittäytyy viuhkamaisesti koilliseen, poispäin varsinaisesta keskustasta.
Alue tunnettiin DDR;n aikaan hieman vapaamielisempänä ja ehkä kapinallisenakin paikkana, mutta nykyisin alue on kauan sitten keskiluokkaistunut ja viettää nyt suurimmaksi osaksi rauhallista perheelämää. Asuntojen hinnat ovat yhdistymisen jälkeen nousseet ja joutumiehet muuttaneet Kreuzbergiin, Tunnelma on siis varsin siisti ja seesteinen lukuunottamatta muutamia paikkoja.
Laajaan alueeseen pääsee parhaiten tutustumaan raitiovaunulla, sillä metro ei tänne juuri kulje. Sporaverkko on kuitenkin todella kattava ja kulkee pitkiä katuja pitkin hyvin sekä pysty -että poikittaissuunnassa muutaman minuutin vuorovälein.
Pitkiä uneliaita katuja ja raitiovaunukiskoja. Prenzlauer Berg. |
Sekoitus ulkoilmataidetta, vanhaa muurimuseota ja "rentoa" hengailua. Muuri kulki pitkin vieressä olevaa Bernauer Strassea ja alue oli eristettyä Dead-zonea, mihin kellään ei asiaa ollut. Nykyisin paikalla toimii ulkoilmamuseo Berlin Wall Memorial. Muuria on vieläkin paikalla pitkät pätkät, lisäksi vartiotorni, säilytetty palanen deadzonea ja infopisteitä sekä museo. Täällä pääsee kenties parhaiten fiilikseen siitä, millainen rakennelma muuri oikeastaan oli.
Itse puistossa Mauerparkissa pidetään sunnuntaisin kuuluisa kirpputori, jota tunnutaan pidettävän erityisen suuressa arvossa. Omiin silmiin siellä myydään käytettyjä batiikkivaatteita, kaikenlaista kierrätyskäsityö krääsää, rumia tauluja, vanhoja sukkia ja veitsellä naarmuteltuja teflonpannuja. Silkkaa paskaa siis. Kenties joku saa jotain irti ilmapiiristä, onhan paikalla kaikenmaailman trubaduureja ja sahansoittajia sekä ulkoilmakaraoke. Omiin silmiin ei tämän erikoisuus juuri siis aukena mutta ilmeisesti joku tykkää.
Pienenä erikoisuutena mainittakoot tässä ihan vieressä oleva/ollut Mountmitte Beach Bar, eli eräänlainen ulkohuvipuisto/urheilukeskus kautta ravintola. Se on hyvä esimerkki muuttuvasta kaupunkikulttuurista ja tilankäytöstä suurkaupungin keskusta alueella. Kenties tämäkin odotti vain grynderin puskutraktoreita ja lasiseinäisiä toimistotaloja, mutta on hyvä esimerkki muuttuvasta ja elävästä kaupunkikuvasta, sekä ei-niin byrokraattisesta virkamiesvalvonnasta jossa kaikkea ei holhota ja halita kuoliaaksi.
Tässä kohtaa Bernauer Strasse onkin jo kaartanut jo itse asiassa länteen takaisin Mitten puolelle, ja pohjoissuunnassa alkaa Gesundbrunnen. Mutta kuten sanottu, rajojen vetäminen saattaa olla hieman hankalaa eikä se ole niin vakavaa.
Ehkä tämä on hyvä esimerkki Berliinin kokoon ja ikään nykyisessä muodossaan nähden nuoresta ja kehittyvästä kaupungista, josta sekä keskustasta että sen laidoilta löytyy runsaasti "hyödyntämätöntä" tilaa. Voisi olla vaikea kuvitella että esimerkiksi Lontoon keskustasta löytyisi moinen tyhjäkäytössä oleva maapalanen ja ajanviettopaikka.
GESUNDBRUNNEN
Gesundbrunnen on laajahko pohjoisen lähiö joka siis alkaa Mitte;n pohjoispuolelta ja onkin niin sanotuista keskustalähiöistä se pohjoisin. Sen eteläpuoli on keskustaa lähellä ja varsin siistihköäkin, mutta mitä pohjoisempaa vaeltelee, sitä rujommaksi meininki käy. Ihan pohjoisosiin ei kannata kännipäisään lähteäkään suutaan soittelemaan, sillä täältä löytyy kyllä lompakon sisällöstä kiinnostunutta hämärähemmoa ja juonijoukkoa.
Lähiö on Berliinin kaupunginosista väestörakenteeltaan paahteisin, ja sen pohjoisosien asukkaista noin puolet on ei-saksalaista syntyperää. Äkkiväärä ihminen saattaisi hätiköidysti vetää kahden asian välille hämärän korrelaation, mutta mepä emme niin tee.
Humboldthain;in Flak-tornissa tosi kyseessä. |
Ilmatorjunnassa piti kiirettä eikä lakisääteisiä juuri tunnettu, sillä Brittien aloitettua yöpommituksensa Berliiniin ja muualle Saksaan oli oltava hereillä. Kolme Flak-tornia oli sijoitettu niin että niillä kyettiin kohdentamaan sulkutuli tehokkaasti ja Berliiniin ilmapuolustusta pidettiinkin tehokkaana. Berliinin keskusta oli myös pääosin kivistä rakennuskantaa ja kadut olivat leveät joten se ei pommituskohteena ollut kiinnostavin. Puukeskustaiset ja ahtaat kaupungit kuten Dresden olivat helppoja tuhota, ja esimerkiksi Dresdenissä kuoli vajaa 40 000 ihmistä yhden ainoan pommitusyön seurauksena. Pääosa näistä Neuvostojokkojen etenemisen alta paenneita siviilejä.
Berliini 1947, jälleenrakennuksen jo alettua. Kuva Internet. |
Aseman lähistöllä on myös Berliner Unterwelten- nimisen ryhmittymän ja elämyskierrosyrityksen toimisto. Täältä saa opastettuja retkiä bunkkerin sisuksiin ja se järjestää muitakin sodan aikaisiin maanalaisiin rakennelmiin suunnattuja teemaretkiä. Itse en ole retkelle vielä ehtinyt, mutta se on ehdottomasti seuraavan reissun ohjelmistossa. Jos joku on täällä käynyt olisi kiva kuulla kokemuksia.
MOABIT & WEDDING
Gesundbrunnennin länsipuolella eli Berliinin luoteispuolen kaupunginosat Moabit ja Wedding ovat kaupungin köyhimpiä ja halvimpia alueita. Teollisuustyöläisten ja raskaan teollisuuden alueina alkunsa saaneet lähiöt ovat jääneet allekirjoittaneelta tutkimatta.
Melkein keskustassa sijaitsevalta Tegel;in lentoasemalta kaupunkiin ajava lentokenttäbussi ajaa alueiden läpi ja ne ovatkin tulleet siis tutuiksi lähinnä bussin ikkunasta töllistellessä. Mitään sen kummempia nähtävyyksiä ei alueilla ole joten siinäkään mielessä tänne ei juuri asiaa ole ollut.
Moabit on itse asiassa eräänlainen keinotekoinen saari, sillä se rajautuu kaivettuihin kanaviin.
Weddingin alue muodostui aikanaan, 1700-luvulla, vastapainoksi Gesundbrunnenin kylpylä -ja lomailupaikan kupeeseen tarjoten uhkapelejä ja prostituutiota, ja vaikka kylpylätoiminta on Gesundbrunnenista totisesti loppunut, saa tältä alueelta varmasti vielä edellä mainittuja palveluita.
FRIEDRICHSHAIN
Friedrichshainin kaupunginosa oli jaon aikaan itäpuolen lähiö, eikä se kauneudestaan ole kuuluisa. Yhdistymisen jälkeen hieman rappiolle jäänyt keskustalähiö oli kuuluisa vanhoista ränsistyneistä halleistaan ja taloistaan joissa viihtyivät anarkaistat ja muu vaihtoehtoväki. Sellainen peli ei vetele, ja koko alue onkin vahvasti keskiluokkaistunut ja saneerattu. Jäljelle on kuitenkin jäänyt säröä ja sieltä löytyy vieläkin erikoista menomestaa ja muutama merkittävä nähtävyys.
Friedrichshainin Neuvostoestetiikkaa. |
Breznevin ja Honeckerin välistä romantiikkaa Trabantissa. |
Maalaus Brandenburgin portista jaon aikaan. |
Kuuluisasta valokuvasta mallinnettu maalaus turistikojulla. |
Erikoisin paikka mihin itse törmännyt lienee jamaikalainen reggaekompleksi, YAAM-klubi; muurin takana piilossa helvetillisen iso alue, missä oli skeittirampit ja koripallokentät sekä iso hiekka-alue jossa sohvia ja baaritiskejä sun muuta. Musiiki soi kovaa, pilveä polteltiin estottomasti ja iso afrikkalaisporukka tuli paikalle kokonaisen porsaan kanssa, kaivoi hiekkaan kuopan ja valmisti jonkinlaista rosvopaistia, kenties sanan varsinaisessa merkityksessä.
YAAM-Klubi |
YAAM-Klubi |
YAAM-Klubi |
Eipä toimisi Helsingissä, missä musiikkia ei saa kahta kertaa vuodessa soittaa Finnair-stadionilla kaupungin keskustassa yhdeksän jälkeen, ettei miesvainaan omaisuuden ja asunnot perineen minkkiturkkiämmän unet häiriinny.
"Tasokkaampaa" musiikkipaikkaa. |
Tätyy toki muistaa ettei täälläkään missään utopiassa eletä; maa-alue ei hintaansa varmastikaan moisella toiminnalla kata, vaan sillä on arvonsa myös täällä. Mitä luultavimmin maanomistaja odottaa keskusta-alueen laajenemista ja sitä kautta reuna-alueiden maanarvon nousua ja nopeaa rahastusta. Klubitoiminta lienee siis vain väliaikaista vuokralaistoimintaa ja rastat keräävät kamansa heti kun huudatusnuija pöytään lyö. Näin ollen siis tilanne saattaa nopeastikin muuttua, uskoisin.
Biletouhu on nykyisin keskittynyt Friedrichshainin alueella RAW-Tempel ( nimiseen kollektiiviin joka majailee vanhalla veturinkorjaus-alueella. Graffitien peittämällä alueella on paljon pieniä baareja ja ravintoloita sekä muun muassa skeittiparkki. Täällä en ikävä kyllä itse ole käynyt, ja se varmasti listalla ensi kerralla onkin.
Jos liikkeellä on ihan superjuntti, niin muurin vieressä olevassa O2-Areenassa voi käydä katsomassa jääkiekkoa.
Muurin toisesta päästä lähtee Oberbaumbrucke-niminen vanha tiilestä tehty tullisilta. Se yhdistää Friedrichshainin ja Kreutzbergin kaupunginosat toisiinsa. Nykypäivänä sitä käyttävät sekä metreo että autoliikenne sekä jalankulkijat, mutta alunperin se oli puinen tullisilta jonka tarkoitus oli yläjuoksulla sulkea joki salakuljettajien torjumiseksi.
Oberbaumbrucke |
KREUZBERG
Kreuzbergin yhdistää siis Friedrichshainiin siis yllä mainittu Obarbaumbrucke, ja tällä puolella jokea kuuluttiin Länsi-Berliiniin.
Alueen historia poikkeaa muista keskustan alueista siinä, että sillä ei ole kylämäistä pitkää historiaa toisin kuin muilla suurilla keskuksilla, vaan sen rakentaminen alkoi vasta 1800-luvun loppupuolella. Teollisuus lisääntyi, ja niin lisääntyi myös tarve sen tärkeimmille polttoaineille, hiilelle ja ihmiselämälle, ja alueelle rakennettiinkin kasvavan väestön tarpeisiin asunnot jopa 400 000 asukkaalle.
Postbombing-tyylisuunnan arkkitehtuuria Kreuzbergistä 1945. Kuva Internet. |
Rumuuden estetiikkaa Kreuzbergistä |
Nykyisin asuinalue tunnetaan etnisyydestään ja vilkkaasta katuelämästään sekä lukuisista kahviloista ja muusta ruohonjuuri tason hässäköinnisti, mutta myös vappumellakoistaan ja ajoittaisesta hulinasta. Turkkilaisista ei eroon ole päästy, täälläkään, ja meininki välillä onkin kuin Istanbulin kaduilla. Hyvässä ja pahassa.
Tämä kaikki vetää luonnollisesti puoleensa boheemeja oman tiensä kulkijoita, hipstereitä ja juoppolalleja joten diversiteetti on ainakin melkoinen. Alueen nähtävyys lieneekin alue ja sen rappioromanttinen tunnelmansa. Varsinaisena käydyinpänä päänähtävyytenä lienee juutalainen museo.
Myöskään hotelleja alueelta, tai ainakaan sen varsinaisesta sydämestä ei juuri löydy; jos täällä haluat pääsi tyynyyn painaa, on tyytyminen hostellitason yhteisasumiseen.
NEUKÖLLN
Neukölln on Berliinin kaakkoinen kaupunginosa Kreuzbergin takana. Se on tunnettu kaupungin arabi-kaupunginosana ja onpa se saanut osansa myös kaupunkia piinaavista Turkkilaisista.
Alue oli varsin huonomaineinen mutta nyt tännekin on tunkenut pikkuhiljaa opiskelijat sun muut syöpäläiset ja alueesta on tullut trendikäs ja cool.
TIERGARTEN
Tiergarteniin tutustuminen aloitetaan Brandenburgin portilta, mistä alue Mitte;n puolelta alkaa. Se on saanut nimensä suuresta Tiergartenin puistosta mutta käsittää myös Potsdamer Platz;in teknopoliksen ja ympäröivää kaupunkin. Pusito on kolme kilometriä pitkä ja toiselta kantiltaan noin kilometrin ja alun alkaen se perustettiin jo 1500-luvulla maaherrojen metsästysalueeksi. Kovin kauas ei siis herrakansan tarvinnut kantotuoleissaan kitkutella fasaanimetsälle mennessään. Alue oli myös aidattu ja sinne kuljetettiin villieläimiä suurten sankareiden metsästettäväksi. Tästä juontaa sen Tiergarten = eläintarha nimityskin.
Brandenburgin portti ja vasemmalla puolella alkava Tiergarten. |
Keskellä puistoa sijaitsee valtava liikenneympyrä jonka keskellä kohoaa 67 metrinen Siegessäule, eli Preussin aikainen, vuonna 1873 paljastettu sotavoittoja juhlistava voitonpylväs. Tämänkin tekeleen huipulla vilkuttellee voitonjumala Victoria, joka kai kateellisena katselee Brandenburgin portille päin, jossa kaimansa ratsastaa korskeiden orien vetämillä vaunuilla, itse joutuessa tyytymään seisomapaikkaan. Pylvään alkuperäinen sijoituspaikka olikin lähellä valtiopäivätaloa, joten patsaat olivat siis puheyhteyden päässä toisistaan.
Puistosta on muodostunut suosittu piknik ja ulkoilupaikka kaupunkilaisille ja sieltä löytyy kirpputori ja kahvilatoimintaa, lisäksi tarjolle löytyy myös vesistöä ja aktiviteetteja reippailijoille.
Sodan aikana keskuspuisto myös hakattiin polttopuiden tarpeessa kaljuksi ja siellä viljeltiin perunaa ja muuta hengenpitimiksi. Heti sodan jälkeen neuvostoliittolaiset rakensivat sinne myös muistomerkin valtauksessa kaatuneille sotilaille. Se rakennettiin niin nopeasti että alue jäikin länsipuolelle ja muurin taakse ja he keitä varten se rakennettiin jäivät muurin toiselle puolelle.
Kuten puiston alkuperäinen nimi velvoittaakin, sijaitsee täällä myös Berlin Zoo, eli Berliinin eläintarha. Berlin Zoo on yksi maailman suurimpia eläintarhoja. Eläinlajien määrällä mitattuna se onkin suurin, ja sieltä löytää 1 500 eläinlajia ja yli 14 000 eläintä. Täältä löytyy elämän koko kirjo ja kavioeläimet merihevosesta okapiin sekä kaikki siltä väliltä. Alueen kokonaisala on 35 hehtaaria joten sen kiertämiseen voikin varata runsaasti aikaa. Myös kävijämäärältään se on euroopan suurin 2,6 miljoonalla vuosittaisella vierailijallaan.
Jääkarhu Knut vuodelta 2009 |
Orankinäyttelyssä tuumii lasiseinän toisella puolella ihminen apinan touhuja tuijottaessaan kuinka se ihmisen kaltainen onkaan; osaisiko ikinä rakentaa hiukkaskiihdyttimen tai käydä kuussa. Toisella puolella miettii oranki osaisiko ihminen roikkua toisella kädellä puussa ja syödä toisella banaania, kuinka paljon helpommalla se silloin pääsisikään.
Potsdamer Platz tänä päivänä |
Kaupunkimaisuutta alueella tarjoilee osin futuristinen ja täyteen rakennettu Potsdamer Platz, yhdistymisen jälkeen tuhkasta noussut liikeelämän keskus värivaloineen. Aina tanssivalta 20-luvulta asti suvaitsevaisen Berliinin huvielämän ja kabareiden sekä liike-elämän keskuksena tunnettu modernin euroopan napapaikka paloi sodassa maan tasalla eikä siitä jäänyt käytännössä mitään jäljelle.
Potsdamer Platz 1920. Kuva Internet |
Potsdamer Platz 1961. Kuva Internet |
Kenties kuuluisin paikan rakennuksista on Sony-Center. Se on Sony-yhtiöiden Euroopan päämaja, mutta pitää sisällään myös muita toimistoja, teatterin, ravintoloita ja baareja. Lasista ja peileistä rakennettu kompleksi on kokonaan katettu ja sen katto vaihtaa väriä portaattomasti luoden sisälle oudon tunnelman. Täältä löytyy myös palanen aitoa vanhaa Potsdamer Platz;ia, sillä lasivitriinissä on pätkä paikalla ennen sijainneen Ritz-hotellin julkisivua. Kannattaa poiketa täällä pimeän aikaan vaikka oluelle sillä väriä vaihtava valtava katto on varsin vaikuttavan näköinen.
Näköalaa Panoramapunkt;ilta Mitten;suuntaan, taustalla Fernsehturm |
Täällä, kuten monessa paikassa muuallakin, löytyy runsaasti vanhaa muurin palasta ja sen ympärillä pyörivää markkinaa sekä informaatiota paikan historiasta. Erityiskiitos täytyy antaa sille, että Berliinissä on panostettu menneen ajan tuntemiseen ja kaupungissa on todella paljon infoseiniä missä kerrotaan alueen historiasta todella mielenkiintoisin kuvin ja tekstein. Muuri on läsnä myös lähes huomaamatta sillä sen entinen kulkjureitti on merkattu moneen paikkaan kivetyksellä, joka jää kiireiseltä kulkijalta helposti huomaamatta. Alla olevassa kuvassa näkee miten kaksoiskivetty linja kulkee muurin entisellä paikalla ympäri kaupungin.
SCHÖNEBERG
Schönebergin alue sijaitsee Tiergartenin alapuolella ja oli vielä sata vuotta sitten oma kaupunkinsa ennen kuin se liitettiin Berliiniin. Se oli siis kahtiajaossa lännen puolella ja edustaa lännen puoleisista alueista kenties sitä hieman rosoisempaa seutua varsinkin itäosaltaan. Yöllä autojen välissä liikkuvat naiset eivät ole lappuliisoja vaan markkinatalouden uhreja, jotka ovat päätyneet myymään sitä kuuluisaa kiinteää omaisuuttaan. Näin päältäpäin vilkaistessa voidaan todeta, että ihan priimaa ei tarjolla ole, mutta ostaja silti löytyy.
Schönebergin rosoista romantiikka Bulowsstrassen asemalta. |
Varsinkin Nollendorfplatz;in ympäristössä vilisee nahkavaatteisiin pukeutunutta miestä niin että kirskuna käy. Aluetta on kai viime aikoina pyritty hieman siistimään. Myös Kurfursterstrassen alue Nollendorfin pohjoispuolella on tunnettu varsin huonomaineisena.
KaDeWE |
Mikäli on ollenkaan taipumusta ihmisyyteen niin kannattaa suunnitella vierailukerta viikonloppujen ja ruuhkaaikojen ulkopuolelle, sillä paikka kuhisee ihmisiä pahinpina aikoina. Itse kävin siellä heti aamusta kun en ensimmäisellä kerralla mahtunut sisään ja jouduin kääntymään jo ovelta pois.
Arkikalaa illallispöytään. |
Maistelutiskejä on loputtomasti ja osastolla työskentelee yli 500 ihmistä joista suurin osa on kokkeja.
Toki koko rakennuksen tarkoitus, ainakin osittain, on ollut perseen vilautus itäpuolelle jossa riideltiin päivittäisestä leivästä.
KaDeWe;lta pienen matkan päässä on Zoologischer Garten;in asema, joka on saanut nimensä vieressä sijaitsevan eläintarhan mukaan. Se oli länsipuolen tärkein julkisen liikenteen solmu, ja nykyäänkin vaihtoasema metrolinjoille ja kaupunkijunille. Tätä kautta kulkevat myös kaukojunat, mutta monikaan niistä ei enää asemalla pysähdy.
Pittoreski muistokirkko vuonna 1900. Kuva Internet. |
Muistokirkko tänä päivänä. |
CHARLOTTENBURG-WILMERSDORFF
Vanhoista änsipuolen lähiöistä Charlottenburg-Wilmersdorff oli Länsi-Berliinin keskustaa ja nykyäänkin sosioekonomisesti paremman luokan aluetta. Rajanveto alueiden välillä on täälläkin hieman vaikeaa mutta me katsomme muistokirkon ja KaDeWe;n kuuluvan Schöneberg;iin ja Wlmerdorff;in alkavan Zoo;n metroasemalta etelään ja Charlottenburgin taas metroasemalta pohjoiseen.
Kaupunginosa siis oli aikanaan Länsi-Berliinin keskus ja siellä siajitseekin vanha lännen paraatikatu Kurfurstendam. Melkein neljä kilometriä pitkä katu rakennettiin jo alunperin 1500-luvulla jotta ylimystö pääsi ratsastamaan metsästysmajoilleen Wannsee-järven rannalla sijaitsevaan Grunewald;in metsään. Nykyisin 3,5 kilometriä pitkä ja suora katu on ahdettu täyteen merkkiliikkeiden lippulaivoja ja sitä pidetäänkin Berliinin parhaana ostoskatuna, varsinkin maksukykyisten puolesta.
Omasta mielestä näitä on kyllä jokaisessa kaupungissa riittämiin, eivätkä ne juuri eroa toisistaan. Vieri vieressä on kello -ja kulta -ja koru -ja laukku -ja merkkivaatekauppaa sekä automerkkien ja muiden luksusmerkkien kojuja. Mikäli haluaa ikkunaostoksille ihmisvilinässä niin tänne vaan.
Itse Charlottenburg;in alue on paikallisten kermaperseiden tyyssija, ja kauniissa ja siistissä naapurustossa on seesteistä ja rauhallista. Täältä löytyy hienoja ravintoloita ja tunnelmavalaistusta romanttiseen iltakävelyyn, jos sellainen maistuu.
Kuuluisin nähtävyys täällä on Charlottenburg;in linna. 1700-luvulla rakennettu palatsimainen linna rakennettiin aikoinaan Preussin kuningatar Charlotten kesäasunnoksi rakennettu linna. Kuningatar kuitenkin kuoli linnan laajennustöiden aikana ja saikin nimensä innoittajansa mukaan. Linna, tai itse kutsuisin sitä mieluummin palatsiksi, on yksi Euroopan suurimpia ja sinne pääsee rajatusti tutustumaan. Hienosti sisustetut huoneet ja salit henkivät vanhaa kunnon hyvää aristokratiaa ja siirtomaaherramaisuutta. Hienoa paikassa on ympäröivä suuri ja hyvin hoidettu puisto. Symmetrisesti leikatussa ja hyvin hoidetussa puistossa on valtavasti kukkia ja kasveja ja se onkin hakenut innoitustaan Versailles;in paltasin puutarhoista. Tässä suhteessa se myös sijaitsee oivallisella paikalla Spree-joen kainalossa mistä vesi on saatu johdettua altaisiin. Mitään keskiaikaista linnaa siis on turha odottaa näkevänsä, mutta kauniina päivänä pelkästään sen puistossa vierailu on elämys.
TEMPELHOF
Tempelhofin kaupunginosa on saanut nimensä siellä aikoinaan 1200 luvulla sijainneen temppeliherrain ritarikunnan linnoituksesta. Temppeliherrain ritarikunnan nimi taas juonsi juurensa siitä että ristiritareiden ensimmäinen päämaja sijaitsi perimätiedon mukaan kuningas Salomonin temppelissä. 1095 ensimmäiselle ristiretkelle osallistuneista ryöstäjäritareista jalostunut seurakunta kasvatti vaikutusvaltaansa euroopassa ja perusti useita linnoituksia värväys -ja koulutustarkoituksessa ympäri Euroopan sydänmaita.
Sotaisissa merkeissä alueen historia jatkui tulevinakin vuosisatoina, sillä tunnetuin paikka on siellä sijainneesta Tempelhofin lentokentästä. 1923 aloittanut lentoasema oli aikanaan maailman ensimmäinen matkastajaliikenneasema. Vaikka luftwaffe ei sitä sotilaslentokenttänä käyttänytkään, kasattiin sen hangaareissa muun muassa Stuka-syöksypommittajia jotka heti valmistuttuaan lennettiin pois. Sen hangaareissa myös korjailtiin taisteluissa vaurioituneita koneita.
Konekorjaamo Aatu & sons Tempelhof;in kentällä 1945. Kuva; Internet |
Kuljetuskone laskeutuu Tempelhof;in kentälle. Kuva; Internet |
Nähtävyytenä toimii myös natsien rakennuttama, Albert Speerin isosta kynästä ääriviivansa saanut valtava terminaalirakennus joka oli ja on yksi maailman suurimmista rakennuksista.
Neuvostojoukot saapuivat kaupungin keskustaan keväällä 1945 juuri Tempelhof;in kautta panssariarmeijan murtauduttua sinne noin viikko Seelowin kukkuloiden taistelun voitosta. Tästä suunnasta alkoi eteneminen Kreutzbergin kohdalta yli Landwehrkanalin, jonka jälkeen joukot hajaantuivat ja etenivät viuhkamaisesti kohti hallintokaupunginosaa ja Hitlerin bunkkeria. Muutama päivä tästä kukistui Saksa ja viikko Hitlerin kuoleman jälkeen, 7.5.1945 allekirjoitti kenraali Alfred Jodl Saksan antautumisen.